Karlo Elbertsen heeft vijf maanden lang begeleiding gehad van Mies bij zijn afstuderen. Hij mocht volledig bepalen op welke manier hij dit mocht doen. Hoe heeft Karlo het ervaren?

Wat voor soort opdracht was het?

“Ik heb voor Rittal B.V. een onderzoek mogen uitvoeren voor mijn afstudeerfase. Hierin deed ik onderzoek naar de groeimogelijkheden op de markt van kleine, industriële behuizingen. Dit deed ik door middel van een kwalitatief onderzoek. Ik heb verschillende medewerkers van Rittal en spelers in de waardeketen (groothandels, machinebouwers, paneelbouwers en eindgebruikers) geïnterviewd. Vervolgens heb ik een analyse gemaakt, die de input gaf voor een advies. Daarnaast had ik een implementatieplan gemaakt over hoe Rittal haar huidige omzet in de industriële, kleine behuizingen kon verhogen.”

 Hoe was de begeleiding door Mies?
“Het eerste gesprek tussen mij en Mies verliep via skype, waarin ik vertelde wat ik belangrijk vond tijdens de samenwerking. Mies vertelde hierbij ook wat hij verwachtte van een afstudeerder. De afspraken waren direct duidelijk. Op de momenten dat ik wat meer ondersteuning nodig had, was dit mogelijk, maar ik moest wel fouten maken. Mies laat je zwemmen, maar niet verdrinken. Hij blijft altijd met tips en suggesties komen waardoor je weer verder kunt met je onderzoek. Discussies zorgden ervoor dat ik op een andere manier naar het vraagstuk ging kijken. Wat ik als meest prettig heb ervaren in de samenwerking, is dat op het moment dat het goed gaat, je dan ook vrijwel geen communicatie nodig hebt. Maar op het moment dat ik vast kwam te zitten en er geen rode draad te vinden was in mijn verhaal, kon ik binnen ‘nu en een paar dagen’ een afspraak maken waarin we samen door het verslag gingen spitten. Mies was ontzettend betrokken bij de motivatie om te willen slagen.”
Wat heeft het mij opgeleverd?
“Steun op de juiste momenten. Mies geeft eerlijk en duidelijk aan wat er beter kan en probeert het hoogst haalbare eruit te halen. Dit betekent dat je soms tot vervelendst toe je onderzoek aan het herschrijven -en opnieuw aan het analyseren bent, maar waar je uiteindelijk wel een kwalitatief en goed onderzoek hebt staan waar het bedrijf écht iets aan heeft. Fouten maken en achteraf bepaalde dingen moeten veranderen vindt niemand leuk, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik zelf ging inzien waarom bijvoorbeeld een plan van aanpak van wezenlijk belang is. Of waarom een bepaald advies wel of niet past bij de bedrijfscultuur, de markt of de doelen van een organisatie. Naast het schriftelijke gedeelte hebben we ook veel gesproken over hoe je een draagvlak kunt creëren, bepaalde mensen in de organisatie bij je plan kunt betrekken, je overtuigingskracht kunt vergroten en je verhaal kunt verkopen zodat ze echt met jou plan aan de slag gaan. Dit is minstens zo belangrijk als het schrijven van je adviesplan. Uiteindelijk heeft me dit een HBO diploma ‘Commerciële Economie’ opgeleverd met een cijfer waarvan ik achteraf alleen maar hoopte dat ik dit mocht behalen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *